Zde může být vaše reklama.

Stavba Jantarové cyklostezky z Hodolan do Bystrovan pokračuje!

Stavba Jantarové cyklostezky z Hodolan do Bystrovan pokračuje!

foto: Olomouc.eu

12. 03. 2021 - 11:32

Dobrou zprávou pro všechny cyklisty je, že stavba úseku Jantarové cyklostezky, díky které se bezpečně dostanou z Hodolan do Bystrovan, pokračuje. Na úsek k ulici U Ambulatoria dorazili dělníci a pustili se do práce. Hotovo by mělo být v červnu letošního roku.

Stavba tři čtvrtě kilometru nové cyklostezky bude od ulice U Ambulatoria pokračovat směrem pod tramvajový most v Hodolanské ulici. Zcela nový úsek provede cyklisty po levém břehu Bystřice. A to až k lávce na křižovatce ulic Lermontova a Bystrovanská, kde dojde k propojení už dříve hotové části Jantarové stezky, která vede do Bystrovan.

710 metrů dlouhý nový úsek se dočká asfaltu, ale také nového veřejného osvětlení a dopravního značení.

Radní si od dostavby cyklostezky slibují uklidnění dopravní situace v Hodolanské ulici.

„Stavba ale hlavně definitivně vyřeší nebezpečné přejíždění cyklistů přes frekventovanou Hodolanskou ulici, protože je nově bezpečně převede pod mostem mimo tuto rušnou komunikaci. Po letech se tím obnoví historická komunikace, která zde v tomto úseku vždy existovala, ale v osmdesátých letech minulého století ji přerušila stavba tramvajového mostu, který zamezil průchodu pěších a průjezdu cyklistů pod ním,“ objasnil Martin Major, investiční náměstek.

Nový úsek cyklostezky bude stát přes deset milionů korun. Tři miliony zaplatí ze svého rozpočtu město, přes šest milionů pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury a necelého jeden a půl milionu přispěje Olomoucký kraj.

Zástupci města také považují dobudování cyklostezky za klíčové.

„Jantarová stezka protíná celou Evropu od severu, konkrétně od polského Gdaňsku až k chorvatské Pule na jihu, a je součástí celoevropské sítě cyklotras Eurovelo,“ připomněl městský cyklokoordinátor Stanislav Losert. „Dalším aspektem návaznosti je pak plánované propojení Olomouce s Lipníkem na Bečvou, tedy dálkových cyklotras Moravské stezky a Cyklostezky Bečva,“ doplnil.

Důležité je dokončení Jantarové stezky také podle výsledků sčítání cyklistů ve mestě. Podle toho posledního přes víkend projede místem průměrně 1248 cyklistů, přes pracovní týden je to v průměru o zhruba dvě stovky cysklistů více.

Další články