Zde může být vaše reklama.

Olomoucký magistrát varuje: Nepřikrmujte v zimě potravinami!

Olomoucký magistrát varuje: Nepřikrmujte v zimě potravinami!

foto: Olomouc.eu

08. 01. 2021 - 12:58

Obyvatele Olomouce trápí přemnožení hlodavci. Na odboru životního prostředí tak od nového roku přistává jedna stížnost za druhou. Podle vyjádření je důvod přemnožení hlodavců jasný. Lidé přikrmují ptáky a volně žijící živočichy ve městě potravinami, které doma nespotřebují, což má za následek zvýšený výskat hlodavců v místech, kde je může lákat odložené místo. Jde například i o prostory kolem kontejnerů. Město do boje vysílá deratizéry, proces však bude stát desítky tisíc korun.

Za problémem přitom stojí původně dobrý úmysl, jak zúžitkovat potraviny, které lidem zbyly. Na odboru životního prostředí se od přelomu roku objevilo několik stížností.

„Od počátku roku řešíme opět podněty na výskyt potkanů, holubů a na ukládání nespotřebovaných a prošlých potravin u kontejnerových stání, na zeleni, na okraji polí, březích Moravy i v blízkosti vodních ploch ve městě,“ popisuje za odbor životního prostředí olomouckého magistrátu vedoucí Petr Loyka.

Problémy pro město i volně žijící zvířata a ptactvo

S největšími problémy se pracovníci magistrátu aktuálně potýkají v ulicích Lazecká a Kmochova, kde je stížností nejvíce. Odbor životního prostředí tak už zajistil deratizaci zelených ploch v těchto místech. Podle Loyky se však zásah minul účinkem.

"Akce stojí padesát tisíc a výsledek? Zbytky potravin znovu leží mezi keři a za kontejnerovým stáním, mističky s kousky masa, patrně pro bezprizorní kočky, jsou rozmístěny hned na několika místech,“ uvedl Loyka.

Problémy však přikrmování nemusí způsobovat jen městu, ale i samotným zvířatům. 

„Mnoho lidí si myslí, že zvířátkům to chutná, v zimě prospívá, a myslí si, že pomáhají myslivcům přikrmovat zvěř a co se nedá dát ptákům, rády zkonzumují jiná zvířata. Opak je ale pravdou. Je úplně jedno, zda se jedná o celozrnné či sladké pečivo, zbytky cukroví, kazící se ovoce a zeleninu, protože toto všechno způsobuje zvířatům i ptactvu závažné trávicí problémy. Dobrý úmysl se tak stává vážným rizikem,“ varuje vedoucí odboru životního prostředí Loyka.

 

Jen v loňském roce magistrát za deratizaci potkanů a holubů na městských pozemcích zaplatil kolem půl milionu korun. Aktuální situace a přístup některých Olomoučanů naznačují, že tato částka na likvidaci zejména přemnožených hlodavců nemusí letos vůbec stačit.

Další články