Zde může být vaše reklama.

Kdo chce vládnout? Komunálky se blíží, kandidátem na primátora u Pirátů bude Tichák

Komunálky se blíží, kandidátem na primátora u Pirátů bude Tichák

foto: FB stránka Viktora Ticháka

25. 01. 2022 - 11:08

Po čtyřech letech se letos na podzim opět budou konat komunální volby. Strany tak pomalu začínají řešit možné koaliční spolupráce i své kandidáty na primátora. Jako první oficiálně svého kandidáta představili Piráti. Je jím současný opoziční zastupitel Viktor Tichák, který také vyučuje na Univerzitě Palackého.

Jako první svého kandidáta na primátora oficiálně potvrdili Piráti, kteří zároveň stále řeší, zda budou i nadále spolupracovat se Starosty. Jedničkou na kandidátce by měl být vysokoškolský pedagog a v současné době také opoziční zastupitel Viktor Tichák, který je předsedou krajských Pirátů.

„Pro Olomouc je v dnešní době klíčové, aby se jeho nové vedení snažilo chovat jako správný hospodář. Ve finančním výboru jsme na tento problém z opozice upozorňovali hned několikrát, bohužel je však dluh města stále enormní. Dalším trnem v patě našeho města jsou jeho společnosti, které k tomuto dluhu přispívají a současné koalici se nedaří optimalizovat jejich fungování. Tyto problémy se lidí fakticky dotýkají. Místo vodopádů se současné vedení mělo soustředit na tvorbu finančních rezerv. Rozhodně by to jak městu, tak jeho obyvatelům pomohlo daleko více. Kromě finanční stránky je ale také dobré nezapomínat na komunitní život ve městě. Větší pravomoc a finance pro městské části, jejich komise a spolky  mohou být nástrojem k oživení města. Já osobně pro toto oživení udělám maximum," uvádí Viktor Tichák, kandidát na primátora města Olomouce v tiskové zprávě, která dorazila do olomouckých redakcí.

O situaci kolem jedničky na kandidátce se vede velká debata u místní ODS, o post se mají ucházet hned tři osoby, podle dostupných informací si na první místo kandidátky myslí současná radní zodpovědná za kulturu Markéta Záleská, podnikatel Richard Benýšek a ředitel Okresní hospodářské komory Olomouc Radim Kašpar.

Jasněji se zdá být také u hnutí spOLečně, které kandidovalo v předešlých volbách poprvé, získalo celkem tři mandáty a stalo se i součástí radniční koalice. Zakladatel hnutí Robert Runták na svém facebooku napsal: "Kandidátka ještě není zdaleka uzavřená, ale nade vší pochybnost je jasné, že jedničkou bude Otakar Štěpán Bačák - člověk, kterého nejde nemít rád."

Výsledky komunálních voleb 2018 v Olomouci

V Olomouci v posledních volbách, které proběhly 5. a 6. října 2018, zvítězilo hnutí ANO, které má i svého primátora, Miroslava Žbánka. Spolu s hnutím sedí v radě města také zástupci ODS, KDU-ČSL a regionálního hnutí spOLečně. V zastupitelstvu města pak sedí také zástupci ProOlomouc, Pirátů a Starostů, SPD-SPO, KSČM a ČSSD.

Vítězné Hnutí ANO 2011 získalo v minulých volbách 26,67 % hlasů a v zastupitelstvu obsadilo 14 míst. Druhé skončilo ProOlomouc, se ziskem 12,11 % a dostalo 6 mandátů. Stejně mandátů, ale jen 11,95 % hlasů získali Piráti a Starostové. Deset procent překročila také ODS, která získala pět mandátů, čtyři mandáty získalo KDU-ČSL, po třech hnutí spOLečně a koalice SPD-SPO, do zastupitelstva těsně proklouzly také KSČM a ČSSD, se dvěma získanými mandáty.

Datum letošních voleb zatím není jasné.

Další články