Zde může být vaše reklama.

Dub Král je v dobré kondici, kontrolovat ho byl i primátor Žbánek

Dub Král je v dobré kondici, kontrolovat ho byl i primátor Žbánek

foto: Olomouc.eu

05. 03. 2021 - 12:07

Památný dub Král, čtyři staletí starý strom, který roste nedaleko Grygova v lese příznačně pojmenovaném Království, je v bevadné kondici. Obvod královského kmene je 571 centrimetrů, vysoký je přes třicet metrů. Strom se i s okolním porostem už brzy stane majetkem města Olomouce, zkontrolovat a změřit ho tak přijel i primátor Olomouce Miroslav Žbánek. 

„Příští rok obnovíme povalový chodník, který vede ke stromu i okolo jeho kmene, a lavičku k posezení,“ říká primátor Mirek Žbánek. Vzhledem k tomu, že je Král vzácným a chráněným památným strome, je chráněn i před jinak přísnými pravidly pro zeleň v okolí železnice. Podle platných pravidel by totiž musel být pokácený, jelikož stojí v pásmu železničního koridoru, kde by měl být pouze travnatý pás bez dřevin. 

Do lesa Království vyrazil primátor v rámci jednoho z pravidelných „zelených pátků“, nezajímal ho ale pouze Král.

„Zajímali jsme se o celkový aktuální stav lesa Království u Grygova. Tento kus krajiny totiž rovněž patří do vlastnictví Lesů města Olomouce, a proto máme šanci ho spravovat tak, jak považujeme za rozumné z pohledu hospodaření s lesem i z environmentálního hlediska,“ vysvětluje primátor.

Doprovod primátorovi dělali ředitel společnosti lesy města Olomouce David Janásek a Petr Loyka, který má na magistrátu na starosti odbor životního prostředí.

„V této oblasti vedení města před časem vyhlásilo bezzásahovou zónu, kde se zdejší lužní les bude více a více přibližovat své skutečné a nefalšovaně přirozené podobě,“ doplňuje Petr Loyka.

Situace se ale netýká jen zastavení těžby. Město má v plánu obnovit původní vodní prvky z přilehlé krajiny, od smoh, až po prolákliny zaplněné stojatou vodou.

Další články