Lanýžové degustační menu

Virtuální cestování Chorvatské týdny v olomouckém SeniorCentru SeneCura

Chorvatské týdny v olomouckém SeniorCentru SeneCura

foto: archiv redakce

26. 07. 2022 - 16:10

Klienti SeneCura SeniorCentra v Olomouci tráví značnou část roku “na cestách”. A to formou oblíbených “gurmánských týdnů”, které pro ně připravuje během celého roku personál domova. Naposledy tímto způsobem zavítali do Chorvatska.

Nejpříjemnější součástí gurmánských týdnů je zřejmě ochutnávka gastronomických specialit, specifických pro danou zemi. V olomouckém domově SeneCura byla pro klienty připravena tradiční chorvatská jídla - například Pljeskavica, žgvacet či lahodný dezert Bajadera.

Mezi další pochutiny, které s láskou kuchaři připravili, patřily Dalmátská pašticada, tedy hlavní jídlo z hovězího masa, nebo Kajgana – vaječná smaženice. Nechyběla však ani čorba, polévka s hovězím masem. „Mezi klienty se rozhodně jedná o jednu z nejoblíbenějších aktivit. Často se do nich i sami zapojují, například tím, že si společně vyzdobíme místnosti vlaječkami, ale i při samotném vaření,” říká Petra Podlasová, sociální pracovnice ze SeneCura SeniorCentra Olomouc.

Gastronomie však tvoří jen část kultury. Do gurmánských týdnů jsou proto zahrnuty i další aktivity, většinou formou tzv. Cestománie. Tedy přednášky a diskuse, prohlížení fotografií či sledování filmů spojených s konkrétním státem.  „Klienti také probírali charakterové rysy Chorvatů a na závěr také vzpomínali na vlastní zážitky z cest do této země. Znali totiž většinou Chorvatsko jako součást předrevoluční Jugoslávie, jednu z mála zemí, kam mohli tehdy vycestovat k moři,” doplňuje Petra Podlasová.

Cestování do jiných zemí v rámci gurmánských týdnů je jednou z příležitostí, které pomáhají klienty udržet aktivní a umožňují jim prožít zajímavé a zábavné momenty mimo běžnou každodennost. Je proto vhodná také v rámci reminiscenční terapie pro klienty s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence.

Další články