Lanýžové degustační menu

Čeští zoologové učí Filipínce, jak zacházet s orlím spermatem

Čeští zoologové učí Filipínce, jak zacházet s orlím spermatem

foto: Zoo Olomouc

07. 10. 2024 - 11:16

Olomouc – Významný přínos k přežití jednoho z nejvíce ohrožených dravých ptáků světa, orla opičího, má iniciativa českých zoologů. Ti učí svoje kolegy na Filipínách, které jsou jediným domovem tohoto predátora, jak efektivně ptačí populaci rozšiřovat prostřednictvím umělého oplodnění. Vědci z olomoucké a liberecké zoo předávají v těchto dnech Filipíncům zkušenosti třeba se zacházením s ptačím spermatem, jeho hlubokým zmražením nebo uchováním vajec prostřednictvím inkubátorů.

„Cílem této návštěvy je vybavení místního týmu specializovaným zařízením líhně, díky kterému bude možné úspěšně odinkubovat vejce orlů opičích a předání know-how místním chovatelům ve věci nakládání s odebraným orlím spermatem,“ uvedl Jan Kirner z olomoucké zoo na Svatém Kopečku.

Orel opičí patří k největším dravcům světa. Vyskytuje se pouze na Filipínách, kde zastává roli vrcholového predátora a zároveň je pro místní národním symbolem. Během posledních desetiletí se stal z běžně rozšířeného ptáka kriticky ohrožený druh, který přežívá v počtu pouhých několika set jedinců. Tento neutěšený stav se rozhodla zvrátit místní organizace ochránců přírody, její úsilí však nepřineslo očekávané výsledky.

Od roku 2023 se do projekty záchrany orlů zapojila liberecká zoo a posléze i zahrada v Olomouci. Pro zvýšení šancí na produkci oplozeného vejce se čeští vědci rozhodli věnovat metodě umělé inseminace, která se skládá z odběru spermatu od samců orlů, jeho následném zhodnocení pod mikroskopem a zamražení v kontejnerech s tekutým dusíkem pro účely budoucího oplození. Zamrazením semene samců lze dosáhnout toho, že DNA daných jedinců může být zachovaná a použitelná i několik desítek let po jejich smrti.

 

 

Další články