Zde může být vaše reklama.

OPRAVA ELEKTRÁRNY Dlouhé stráně bez vody, naplánujte si výlet

Dlouhé stráně bez vody, naplánujte si výlet

foto: ČEZ

05. 09. 2024 - 08:52

Dlouhé stráně - Pokud plánujete výlet do Jeseníků, nenechte si ujít nevšední pohled na přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně. Horní jezero, které se nachází ve výšce 1350 metrů nad hladinou moře, je až do 20. září bez vody. Technici ošetřují břehy nádrže, ale vypuštění vody souvisí zejména s opravami soustrojí, která hluboko pod zemí pohánějí turbíny jedné z klíčových elektráren české energetické soustavy.

Společnost ČEZ nyní každý rok investuje do rekonstrukcí elektrárny stovky miliónů korun. „Souvisí to s postupnou obnovou důležitých částí turbosoustrojí, které po téměř 30 letech provozu elektrárny pomalu dosluhují. Hlavním cílem je zajistit i do budoucna spolehlivý provoz elektrárny, která je pro českou energetiku stále významnější – kromě vykrývání ranních a večerních energetických špiček se nyní Dlouhé stráně mnohem častěji využívají jako akumulátor energie, který slouží k zajištění rovnováhy v přenosové soustavě v souvislosti s rostoucí výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ vysvětlil mluvčí firmy Vladimír Sobol.

„Budeme opravovat velkou část soustrojí, což znamená, že musíme stator i rotor vytáhnout na speciálně vyztužená místa v turbínové kaverně. Technicky náročná bude také oprava hřídele, která se bude provádět na soustruhu až v Plzni,“ upřesnil šéf elektrárny Ludvík Štrobl. Hřídel rozloženou na dvě části, z nichž jedna váží 28 a druhá skoro 33 tun, převezly do Plzně speciálně upravené tahače.

Práce, které začaly na počátku dubna, potrvají až do začátku ledna 2025 a budou se na nich podílet desítky pracovníků několika českých firem. Do 20. 9. 2024, kdy bude odstaveno také turbosoustrojí TG1, není elektrárna v provozu.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou hluboko pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. Má také certifikace na službu black start, regulaci napětí, stále větší význam elektrárny však spočívá ve stabilizaci soustavy, v níž stále roste podíl obnovitelných zdrojů energie. Skupina ČEZ se proto pravidelně věnuje modernizaci elektrárny. Například vloni investovala do zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti provozu 111 milionů korun, v roce 2022 to bylo 60 milionů korun. V roce 2021 energetici zvýšili provozní hladinu horní nádrže o 70 centimetrů, což umožňuje v jednom výrobním cyklu vyprodukovat přibližně o 6 procent elektřiny více než dříve.

 

Další články