Fashion Glam Olomouc

Šampionát mládeže Skvělí atleti: Národní rekord, limit na ME U18 a 11 medailí

Skvělí atleti: Národní rekord, limit na ME U18 a 11 medailí

foto: akolomouc.cz

18. 06. 2024 - 19:43

O víkendu 15. - 16. června 2024 se v Ostravě uskutečnilo Mistrovství České republiky juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek na dráze v lehké atletice. Na tento šampionát se kvalifikovalo 30 olomouckých sportovců. Zaznamenali celkem 24 finálových umístění, které proměnili v 11 cenných kovů. Atletický klub Olomouc tak patřil k nejúspěšnějším klubům na mistrovství, když se umístil na druhém místě v medailovém hodnocení a na třetím místě v bodovém hodnocení za finálová umístění. Johanka Šafářová a Martina Mazurová byly jedny z nejúspěšnějších atletek šampionátu. Národní rekord si připsala štafeta na 4x100 metrů dorostenek.

Výjimečný počin se podařil dorostence Johance Šafářové, která dokázala zkompletovat triple zlatých medailí. Vše odstartovalo na nejkratší trati 100 metrů. Ve finále si Johanka zaběhla nový osobní rekord 11,79 sekundy a mohla slavit první zlato. Tento čas byl navíc už jejím třetím splněným limitem pro mistrovství Evropy do 18 let. Limity pro účast na evropském šampionátu se ji už podařilo splnit na trati 200 a 400 metrů.

Na závěr prvního dne bylo k vidění hned několik národních rekordů ve štafetách na 4x100 metrů. Jeden z nich si připsaly i olomoucké dorostenky. Štafeta ve složení N. Menšíková, J. Šafářová, G. Sovová, I. Králová si doběhla pro zlatou medaili a nový národní klubový rekord 46,36. Třetí zlato vybojovala Johanka druhý den mistrovství na své oblíbené trati 200 metrů. Čas 23,76 sekundy stačil na pohodlné vítězství a zlatý triple byl dokonán. Ve stejné disciplíně měli Olomoučtí i další medailové umístění. Na třetím místě doběhl sprinterský objev letošní sezóny Ivana Králová v osobním rekordu 24.70.

Dvě zlaté medaile získala juniorka Martina Mazurová. Ve vrhu koulí již tradičně neměla na domácím šampionátu konkurenci a výkonem 15,88 metru s přehledem vyhrála a vylepšila také rekord MČR. I v hodu diskem by každým měřeným pokusem Martina zvítězila. V poslední sérii se jí poprvé v kariéře podařilo překonat magickou hranici padesáti metrů. Tento 50,67 metrů dlouhý osobní i oddílový rekord tak ozdobil dvojitou zlatou radost.

Stříbrnou medaili se podařilo vybojovat juniorce Haně Skácelové v běhu na 3000 metrů. Časem 10:04.30 min. si výrazně vylepšila osobní rekord a překonala i oddílový rekord AK Olomouc juniorek.

Nad překážkami byli k vidění také dva nové oddílové rekordy. O ten první se zasloužil junior Vojtěch Hejtmánek. V běhu na 110 metrů překážek se ve finálovém závodě vybičoval k výkonu 14,25 sekundy a získal bronzovou medaili. Dorostenka Aneta Seberová dokázala navázat na svou bronzovou medaili z loňského mistrovství i v letošním roce. 300 metrů překážek absolvovala v čase 42,46, čímž o 5 setin vylepšila vlastní oddílový rekord a brala opět bronz.

V oštěpu dorostenců získal AK Olomouc díky Vojtovi Herinkovi  také medaili. Hodem 61,37 metru skončil na třetím místě.

Poslední medailistkou olomoucké výpravy byla Eliška Večeřová. Dorostenecká vrhačka si v kouli závěrečným vrhem, který měřil 14,01 metru, zajistila bronzovou medaili a vylepšený osobní rekord.

Další články