Lanýžové degustační menu

Vaříme s Večerníkem: Vepřové výpečky se špenátem a karlovarským k

Vaříme s Večerníkem: Vepřové výpečky se špenátem a karlovarským k

foto: Lukáš Blokša

12. 12. 2021 - 12:12

V našem pravidelném seriálu se tentokrát podíváme na vynikající recept z vepřového masa, které doplníme špenátem a knedlíkem dle vlastní chuti – karlovarským, nebo bramborovým. Tak se do toho dejte a nechte si chutnat!

Suroviny:
1 kg vepřové maso plecko nebo bůček
1 lžíce kmín celý
2 ks cibule větší
4 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
250 g mraženého špenátu

Příprava
V prvním kroku si omyjeme, očistíme a na větší kostky nakrájíme připravené vepřové maso. To v míse smícháme s kmínem, nadrobno nasekanou cibulí a protlačeným česnekem. Dochutíme solí a pepřem, můžeme použít i mletou červenou papriku.

Následně na pekáči rozpálíme sádlo a strčíme vše dohromady v přikrytém pekáči do trouby, rozpálené na dvě stě stupňů. Pečeme tak dlouho, dokud nebude maso hezky měkké a trochu se začne rozpadat. Během pečení hlídáme, aby bylo maso dostatečné vláčné a podlíváme lehce výpekem tak, aby nebylo suché.

Zatímco se nám peče maso, připravíme si v hrnci špenát. Ten necháme lehce rozmrazit a následně ho přidáme do hrnce, kde už máme napěněnou cibuli a prolisovaný česnek. Zakryté na mírném ohni dusíme zhruba 15 minut, lehce osolíme a opepříme, můžeme i přidat další česnek. Jakmile je vše hotovo, podáváme s na plátky nakrájeným karlovarským, případně bramborovým knedlíkem. Dobrou chuť!

Další články