Lanýžové degustační menu

Vaříme s Večerníkem: Sušené hovězí maso v pastě z kari

Vaříme s Večerníkem: Sušené hovězí maso v pastě z kari

foto: Lukáš Blokša

17. 04. 2021 - 12:00

Dnes si společně ukážeme jednoduchý recept na sušené maso, který je ale náročný časově. Než si dáte první kousek, budete si muset čtrnáct dnů počkat.

Suroviny:

Hovězí maso (ořech)
Sůl
Koření podle chuti
Sojová omáčka
 
Příprava:

Maso si nejprve dokonale očistíme od blanek, aby nám v následných krocích nemělo co začít plesnivět. Úplně ho ponoříme do soli, musí být posypané ze všech stran, na maso nesmí být vidět. A v uzavíratelné nádobě ho strčíme do lednice na tři dny. Každý den kontrolujeme, kolik v nádobě přibylo vody a vyléváme podle potřeby.

Po třech dnech maso můžeme vytáhnout ze soli, opláchneme ho a naložíme do studené vody. Po hodině vyměníme vodu, a ještě jednou necháme hodinu koupat v jiné, nové vodě. Pak osušíme a na hodinu jen tak pověsíme někam do prostoru, aby mohlo maso dýchat.

Mezitím co se maso houpe na špagátu, připravíme si pastu z jakéhokoliv námi preferovaného koření, s co nejmenším obsahem soli a trochou sojové omáčky a vody. Já rád dělám pastu s kari a červenou paprikou.

Další krok je poměrně hodně špinavý. Už předem si nachystejte sterilní obinadlo a pak maso obalte v připravené pastě ze všech stran. Pak už stačí jen zabalit do obinadla tak, aby pasta lehce prosakovala.

Teď už jen stačí, když maso necháte čtrnáct dnů viset někde ve studenějším místě vašeho bytu, případně domu, například ve spíži. Po čtrnácti dnech rozbalíte, nakrájíte a dobrou chuť.

Další články