Lanýžové degustační menu

Vaříme s Večerníkem: Jablečný sirup s kapkou alkoholu

Vaříme s Večerníkem: Jablečný sirup s kapkou alkoholu

foto: Lukáš Blokša

29. 01. 2022 - 08:00

Dnes si společně ukážeme recept na vynikající jablečný sirup, který bude aromatický a alkoholový, protože do něj budeme přidávat rum. Tak ať se povede!

Suroviny:

Kilo jablek
Pomeranč
Třtinový cukr
Med
Nové koření
Skořice
Rum

Příprava:

V prvním kroku si nachystáme jablka. Ta omyjeme, neloupáme a jen nakrájíme na čtvrtiny. Omyjeme si také pomeranč, pořádně mu vydrhneme hlavně kůru a rozkrojíme také na čtvrtiny. Všechno vložíme do pomalého hrnce, přidáme zhruba půl hrnečku třtinového cukru a půl hrnečku medu, deset kuliček nového koření, pět tyčinek skořice, promícháme a zalijeme studenou vodou.

Nastavíme na intenzivní vaření po dobu čtyř hodin, přiklopíme poklicí a necháme působit. Když čtyři hodiny uplynou, vezmeme si šťouchadlo na brambory a obsah hrnce jemně rozšťoucháme na kaši, do které přidáme panáka rumu a necháme ještě zhruba hodinu vařit.

V posledním kroku nastává ta nejpracnější část. Abychom dostali čistou šťávu, potřebujeme síto a nějaký filtr, třeba obvaz. Ten přetáhneme přes síto a po naběračkách propasírujeme šťávu, zbytků se můžeme zbavit, případně použít do přesnídávek. Když máme už jen čistou tekutinu, pro jistotu přefiltrujeme ještě jednou, necháme vychladit a slijeme do sklenic. Tak na zdraví!

Další články