Lanýžové degustační menu

Sladká dobrota ke kávě: Posypkový koláč

Sladká dobrota ke kávě: Posypkový koláč

foto: Kristýna Šmoldasová

25. 07. 2020 - 12:00

Máte rádi posypku nebo drobenku? Někteří lidé na ni totiž přímo ujíždějí. A tak jsme těmto labužníkům vyšli vstříc a připravili jsme pro ně koláč na míru.

Ingredience na posypku:
400 g polohrubé mouky
160 g másla
160 g krupicového cukru

Postup:
Rozpustíme máslo s cukrem na pánvičce a přidáváme mouku do té doby, než je posypka krásně sypká. Možná nebudete muset využít přesně 400 g mouky nebo budete muset naopak trochu přidat.

Ingredience na makovou náplň:
1 hrnek namletého máku
3/4 hrnku mléka
5 lžic krupicového cukru
špetka mleté skořice
citrónová kůra
sáček vanilínového cukru

Postup:
Promícháme všechny sypké ingredience, přivedeme mléko k varu a postupně ho vléváme do připravené směsi dokud nemá tu správnou konzistenci.

Ingredience na těsto:
3 vejce
sůl
200 g polohrubé mouky
200 g krupicového cukru
1 kypřící prášek do pečiva
200 ml smetany na šlehání (30 %)
cukr moučka na posypání hotového koláče

Postup:
Oddělíme bílky od žloutků a z bílků smíchaných vyšleháme pevný sníh. V druhé míse vyšleháme žloutky s krupicovým cukrem do kypré pěny. A pak přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli. Přidáme smetanu a pak šleháme do pěny. Nakonec opatrně přidáme vyšlehaný sníh.

Po té těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně těsto rozvrstvíme. Přidáme nádivku (v tomto receptu je maková, ale můžeme zvolit i tvarohovou, nebo třeba ovoce) a kolem krajů necháváme cca 3 - 4 cm volného místa bez nádivky. Nakonec koláč zasypeme pořádnou vrstvou posypky a necháme péct cca 30 minut na 180°C.


POCHLUBTE SE SVÝM RECEPTEM!
Máte recept na opravdovou dobrotu? Napište nám, rádi jej vydáme.

Další články