Lanýžové degustační menu

Přerovští školáci dostanou k obědu čtyřchodové norské menu

Přerovští školáci dostanou k obědu čtyřchodové norské menu

15. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Norské menu o čtyřech chodech uvaří pro pět a půl tisíce strávníků kuchařky z devíti jídelen Zařízení školního stravování v Přerově. Ve středu 22. února budou podávat dětem polévku ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutóny, rybu s bylinkovou krustou a omáčkou z červených paprik, s brokolicí a bramborem, červenou řepu s jablky, ořechy a smetanou - a jako dezert krémovou mléčnou rýži s mandlemi a ovocnou omáčkou.

„Chceme, aby děti poznaly nejen chuť norského jídla, ale aby se i seznámily s touto severskou zemí. Během února se proto v prvouce, přírodovědě, zeměpisu, přírodopisu i v hodinách cizích jazyků seznamují s tématy, které přibližují Norsko, jeho přírodu, tradice i životní styl místních lidí. A nechybějí ani zajímavé příběhů norských trollů,“ řekl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO).  Školáci mají k dispozici speciální brožuru, která obsahuje slovníček základních norských pozdravů či frází. „A v brožurách je detailně popsáno také menu, které děti ochutnají. Atmosféru severské země v jídelně doplní i výzdoba v norských barvách, kterou připravíme,“ konstatovala ředitelka Zařízení školního stravování Hana Ondrášová. Ta rovněž připomněla, že tímto krokem přerovské jídelny zatraktivňují klasický jídelníček a ukazují, že i ve školní jídelně se dá vařit netradičně. „Už vloni si mohli přerovští školáci užít dny chorvatské kuchyně, které přinesly chuť tradičních receptů,“ zmínila Ondrášová.
Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách pořádá Asociace školních jídelen České republiky. Jeho cílem je připravit tradiční mezinárodní obědové menu v českých školních jídelnách ve spolupráci s velvyslanectvím partnerské země. „Díky tomu mají děti možnost poznávat stravovací zvyklosti jiných národů a rozšiřují si vědomosti o dané zemi,“ uvedl výkonný ředitel asociace Karel Jahoda.
Norské menu, které připraví přerovské školní kuchařky, neochutnají pouze děti. „Jídelnu při Základní Trávník navštíví 22. února pozvaní zástupci Asociace školních jídelen, Státního zdravotního ústavu, České školní inspekce, Krajské hygienické stanice v Přerově, Střední školy gastronomie a služeb a podniku Meopta,“ řekla na závěr vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.

-age-

Další články