Zde může být vaše reklama.

Anketa: Jak chutnají obědy žákům Slovanského gymnázia?

Anketa: Jak chutnají obědy žákům Slovanského gymnázia?

21. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zajímalo nás, jak se změnila kvalita obědů pro žáky Slovanského gymnázia v Olomouci po návštěvě známého televizního kuchaře Zdeňka Poloreicha. Parta studentů francouzské odnože gymnázia totiž vyhlásila před letními prázdninami stávku a přestali dočasně chodit do školní jídelny. Jídlo bylo dle jejich slov vlažné, chuťově nevýrazné, dostávali malou porci a na výběr měli pouze jedno jídlo. Měla stávka na kvalitu jídel příznivý vliv? Změnilo se něco?


"Návštěva pana Polreicha způsobila hodně věcí. Nejen zviditelnění a medializaci dvou důležitých olomouckých gymnázií, ale také vděčné téma pro konverzaci, studentů, pedagogů i rodičů. Myslím si, že nebýt pana Polreicha, stížnosti prvotních aktérů stávky by byly dozajista zapomenuty. Ti sice požadovali jedno jídlo, které bude kvalitní, dobré a v dostatečném množství, ale dostali jsme jídla dvě a navíc za přítomnosti pana Polreicha se v jídelně zjevil i salátový bar s čerstvým pečivem, po kterém se ovšem hned druhý den slehla zem. O chuti jídel, která ted máme na výběr můžeme polemizovat, už je toho alespoň dost a není studené, ale ona asi nikdy česká školní jídelna nebude všem chutnat tak "jako od maminky."
Veronika Vališová, 5.AF

"Po celé stávce včetně návštěvy pořadu Ano šéfe s p. Pohlreichem došlo k pár změnám v naší jídelně. Největší změnou je výběr ze dvou jídel. Nemám žádný problém si vybrat. Dle mého názoru jsou obědy přece jen chutnější a porce jsou větší než předtím. Myslím si, že nějaký pokrok k lepšímu je znatelný, to ovšem neznamená, že není co zlepšovat, například polévky, salátový bar a pododně."
Anna Prášilová, 5.AF

"Tak to záleží na tom, co vaří, ale cením to, že je výběr ze dvou jídel. Celkově mi jídla příjdou lepší, ale furt je co dohánět."
Marek Smyčka, 5.AF

"Je fajn, že je na výběr, ale přijde mi, že porce jsou menší. Je to aspoň nějaké změna, ale dle mého se toho bude muset k dokonalosti ještě hodně změnit."
Prokop Steiner, 5.AF

"Při jednání s Vývařovnou Hejčín nám byla přislíbena změna k lepšímu ve všech bodech naší kritiky a různých připomínek. Mezi ně patří zvětšení porcí, lepší dochucování a větší pečlivost při přípravě jídla samotného. Samozřejmě nám nevyhovovala ani nemožnost výběru z více jídel. Mezi změnami, ke kterým zatím došlo, vnímám nově nabytou volbu výběru ze dvou jídel jako tu klíčovou a zatím největší. Zpočátku nám zrovna tohle nepřipadalo jako to nejdůležitější a soustředili jsme se především na zlepšení chuti a celkové kvality podávané stravy. Dodávání dvou různých jídel nám nabídla vývařovna Hejčín a k samotné realizaci došlo během doby natáčení pořadu Ano, šéfe z iniciativy pana Pohlreicha. Během jeho pobytu byl k nám do jídelny umístěn salátový bar. Jedná se v podstatě o několik nádob se zeleninou, salátem a pečivem, kterou si strávník mohl nabrat k jídlu nebo třeba jako předkrm. Tohle byla také iniciativa pana Pohlreicha za účelem zlepšit úroveň stolování a přimět studenty, aby jídlo neodbývali, strávili u něj víc času a užili si ho, jak se patří. Bar u nás byl instalován jeden den v červnu na zkoušku a k jeho definitivní realizaci mělo dojít na podzim. Můžu říct, že zatím se vůbec nic neděje a hodláme se proto obrátit na vedení vývařovny. Pohlreich se zaměřil také na dochucování a používání koření. Zlepšení je někdy pozorovatelné, jindy ne; ale ne nějak závratné. Mimo to jsme poukazovali také na prvoplánované blafy, které se nám čas od času dostaly na stůl, například brokolicová poezie. V rámci řešení tohoto problému nám byl poskytnut kompletní seznam pokrmů připravovaných hejčínskou vývařovnou a mohli jsme seškrat jídla, o kterých jsme usoudili, že nejsou vyhovující. Zdali se vývařovně podaří tohoto kroku držet dlouhodobě, to se uvidí. Celkově došlo ke zlepšení jídelníčku a i kvality stravy, byť ne nějak moc závratně. Nějaká jídla jsou teď na podzim lepší, ale kvalita pořád značně kolísá a už tu bylo pár jídel, které jsem prostě musel odmítnout sníst. Jako jedinou opravdu výraznou změnu k lepšímu je možné považovat jedině možnost výběru ze dvou jídel. Kritika se samozřejmě dotkla i nápojů jako sladké šťávy a sirupové čaje. Bylo nám řečeno, že jednou za čas budeme dostávat jen obyčejnou dobrou citronovou vodu. K tomu nikdy nedošlo."
Adam Šimák, iniciátor stávky, 4.AF

-kz-

Další články